חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

החלטות רגשיות הורגת את העסק

נכתב על ידי נדב פרץ, יועץ בקבוצת המפתח

ניהול עסק משפחתי הוא אתגר מורכב ומרתק, אך הוא טומן בחובו גם קשיים רבים. ההשפעה של קבלת החלטות רגשיות עלולה להיות הרסנית לעסק. מאמר זה דן כיצד להתמודד עם החלטות רגשיות בעסק משפחתי, ומציע פתרונות שיעזרו לשמור על איזון בין הרגשות לצורכי

החלטות רגשיות הורגת את העסק

דוגמה למקרה: איציק ועסק השיווק והלוגיסטיקה שלו

ההתחלה

איציק פתח עסק לשיווק ולוגיסטיקה בישראל, בעזרת סיוע כספי מבני משפחתו. עם הזמן, כשהעסק גדל, הוא הוסיף לצוות את בני משפחתו וחבריו. למרות שהכוונה הייתה טובה, התנהלות זו הובילה לקשיים בניהול העסק.

 

הבעיות המתעוררות

איציק התייחס לעובדיו כמו למשפחה ולחברים ולא כמו לעובדים. אם מישהו היה מאחר לעבודה, עוזב מוקדם, או משתמש בטלפון הנייד בשעות העבודה, הוא לא העיר על כך. במוחו הוא הצדק שאותם עובדים יישארו מאוחר או ייקחו עבודה הביתה כאשר יתבקשו לכך, מבלי לדווח על השעות הנוספות. אך עם הזמן, כמות השעות ה"אבודות" גדלה.

 

בנוסף, ספר הנהלים של החברה קבע שאין להשתמש בציוד החברה לשימוש אישי. עם זאת, כאשר עובדים השתמשו במחשבים ובטלפונים הניידים לשימוש אישי, לא היו תוצאות. העובדים נהגו לצלם תמונות סלפי במשרד, לשלוח הודעות טקסט בצורה מוגזמת ולעשות קניות באינטרנט בזמן העבודה.

 

הפניה לקבוצת המפתח

איציק הבין שהעובדים, שרבים מהם היו תומכים כספיים שלו, היו תקועים ב"חשיבה של אתמול" והאמינו שהתנהגותם הבלתי פורמלית הייתה מקובלת. הוא רצה לקדם את העסק שלו, אך גילה שתרבות העובדים שהוא איפשר היוותה מכשול להמשך ההתקדמות והצמיחה. במקביל, הוא התלבט כיצד לאתגר את אלו שתמכו בו בעזרה להקים את העסק. כאן נכנסה קבוצת המפתח לתמונה.

 

התמיכה של קבוצת המפתח

איציק פנה אלינו, קבוצת המפתח, המתמחה בייעוץ לעסקים משפחתיים. צוות המומחים שלנו שכנע את איציק לקחת שליטה על החברה שלו ועל עובדיו ולהסיר את הרגשות מהמצב. הסברנו לו שהוא מנהל עסק, לא מפגש חברים ומשפחה, ואם הוא מצפה שהעסק שלו ישרוד וישגשג, הוא יצטרך לקחת שליטה על הארגון ולנהל אותו באופן מקצועי.

 

יישום השינויים

בזכות התמיכה שלנו, איציק התמודד עם עובדיו כקבוצה וגם באופן אישי, לסקור את חוקי העבודה המעודכנים של החברה שלו. המעבר לא היה קל בהתחלה ולאיציק הייתה בעיה להתמודד עם הפרות ככל שהתרחשו. עם זאת, תמכנו בו בכל חודש כשהוא בנה את המיומנויות והביטחון שלו בניהול החברה בצורה יעילה ואפקטיבית יותר.

 

התוצאות

כתוצאה משינויים אלו, החברה של איציק נהנתה מעלייה של 67 אחוזים בצמיחה, הרווחיות עלתה, והוא מרגיש בטוח ביכולות הצוות שלו לנהל את החברה כשהוא לוקח חופש לעצמו.

פנו אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות:

האתגרים הרגשיים הייחודיים של עסקים משפחתיים

הנושאים המרכזיים של עסקים משפחתיים דומים לאלו של כל ארגון עם קשרים קרובים. עם זאת, קבלת החלטות רגשית עשויה להיכנס לעסק משפחתי מכיוון שהם משולבים לחלוטין בתוך המשפחה. עסקים משפחתיים משלבים מטרות עסקיות מסורתיות וכן ענייני משפחה מסובכים.

עסקים משפחתיים נאלצים כל הזמן להתמודד עם ההבדל בין החלטות שנעשות לטובת המשפחה לבין החלטות שנעשות לטובת העסק. כאשר בני משפחה עובדים יחד, רגשות יכולים להפריע להחלטות עסקיות וייתכן ויתעוררו בעיות כאשר קרובי משפחה רואים את העסק מזוויות שונות. אלו שמעורבים בפעילות היומית נוטים לדאוג לייצור ולתפוקה, בעוד שבני משפחה שהם "שותפים שקטים" מתמקדים בשורה התחתונה. אתגרים נוספים עלולים להתעורר כאשר נכנסים עובדים שאינם בני משפחה לתמונה. בעלי עסקים צריכים להיות מוכנים להתמודד עם תחרות בין בני המשפחה בנוגע לנושאים כמו פיצוי הולם ותארי עבודה.

עסקים משפחתיים שמעמידים את "המשפחה תחילה" לעיתים קרובות מאמצים תהליך קבלת החלטות המבוסס בעיקר על רגשות. שינוי קשה במסגרת פילוסופיה זו, מכיוון שהחלטות נעשות בסופו של דבר להבטחת יציבות היחסים והימנעות מקונפליקטים. לעומת זאת, עסקים משפחתיים שמפעילים מדיניות "העסק תחילה" נוטים להתמקד בהיבטים של השירות והמוצר של הפעילות. כתוצאה מכך, עסקים אלו נוטים לשים דגש רב על פרודוקטיביות ותחרותיות והחלטות מתקבלות בדרך כלל על בסיס ניצול הזדמנויות חדשות ואימוץ השינויים שלרוב מלווים בצמיחה והישרדות.

איזו פילוסופיית ניהול מניבה את התוצאות הטובות ביותר? לשתיהן יש יתרונות וחסרונות ואין עקרונות או טכניקות ניהוליות בטוחות שיבטיחו הצלחה. המפתח הוא לצפות קונפליקט בידיעה שהוא יתרחש בשלב מסוים ואז להשתמש בו כהזדמנות ללמידה כדי לתקשר בבירור את הפילוסופיה שלך למשפחה ולעובדים שאינם בני משפחה. אם ההבדלים הבסיסיים בין רגשות ומטרות מאוזנים כראוי, הפוטנציאל לקונפליקט מצטמצם ויכול להוביל לתרבות חיובית עבור המשפחה והעובדים כאחד.

תובנות עיקריות

כבעל עסק, קל להיות מעורב רגשית בקבלת החלטות מפתח. אך קבלת החלטות על בסיס הרגשות שלך או של אחרים יכולה להוביל לתוצאות רעות. חשוב לקחת את הזמן לעצור ולוודא שאתה מקבל החלטה על בסיס עובדות. הסתמכות על תחושת בטן תעבוד בכמה תחומים של החיים, אך לא כשמדובר בקבלת החלטות עסקיות חשובות. "באלוהים אנו מאמינים, כל האחרים יביאו נתונים."

 

כבעלי עסקים אנחנו כולם, במידה מסוימת, קשורים רגשית לעסקים שלנו. זה חושף אותנו למכשולים האפשריים של קבלת החלטות רגשית.

התחל בזיהוי מתי החלטה טעונה רגשית וקח את הזמן להתרחק ולנסות לראות אותה מנקודת מבט חיצונית.

בדוק את עצמך והיה מוכן עם הניתוח והעובדות הנדרשות לקבלת החלטה עסקית מושכלת.

כאשר מתרחש קונפליקט והרגשות גבוהים בהחלטה עסקית, השתמש במצב כהזדמנות ללמידה עם המשפחה והצוות כדי לשפר את התרבות ולהפחית רגשות בהחלטות עתידיות.