איך לפתוח גלידריה?

זה טעים, מנחם וקר. שוק הגלידה נמצא בצמיחה נכון לשנת 2018. ענף הגלידריות מגלגל כ- 2 מיליארד ₪ בשנה ועניין היזמים בענף הולך וגדל. רוצים לפתוח גלידריה? שבו, קחו גלידה ותתחילו לקרוא.

מהם המאפיינים של השוק הישראלי?

רוב הצריכה של גלידות בישראל מתבצעת מחוץ לבית, בשתי דרכים:

גלידה על מקל- אלו גלידות ארוזות במגוון טעמים ובמשקל קבוע. גלידות אלו נמכרות בכל מיני בתי עסק כמו בתי קפה, קיוסקים, מכולות, חנויות נוחות ועוד.

גלידה במשקל (אימפולס)- גלידה הנמכרת בכוס או בגביע, שלפעמים בעל העסק נכין אותה בעצמו. נכון להיום ישנן כ- 800 גלידריות ברחבי הארץ.

שוק הגלידות הוא מרוכז מאוד והחברות הגדולות חולשות על 2/3 מהמחזור השנתי. משמעות הדבר, שהגלידריות הקטנות והרשתות מתחרות ביניהן על 1/3 מהשוק ומכאן התחרותיות הגבוהה. הרווחיות של הגלידות נחשבת לגבוהה בתחום המזון, מאחר ועלות חומרי הגלם היא יחסית נמוכה.

בשנת 2017, עיקר הצמיחה בשוק הגלידות הגיע מכיוון מפתיע – הגלידות הטבעוניות. הסיבה מפתיעה אפילו יותר – מחקר שהתפרסם על ידי אוניברסיטה בחו"ל מצא: ככל שיש עלייה בכמות הטבעונים, יש עלייה בקצב האנשים הרגישים ללקטוז.

עסקי הגלידות מוגדרים כעונתיים, אך בישראל שלנו בה הקיץ נמשך כמעט תשעה חודשים, זה נותן לבעלי העסקים המון זמן לעבוד ולהגדיל רווחים. בחורף, זה הזמן לטפל בכל הדברים שלא הגעתם אליהם בקיץ – שדרוג הציוד, שיפוץ המקום חידוש התפריט ועוד. חלק גדול מהרווחים מקורו בדברים הנוספים שנמכרים בגלידריות כמו: ופל בלגי, קרפ צרפתי, אייס קפה ועוד מוצרים שנמכרים כמוצרי מדף – הכוונה היא לקינוחים שעלות ההכנה שלהם זולה מאוד והם קלים להכנה אך יחד עם זאת הם מכניסים המון כסף ומושכים קהלים מכל הגילים.

הגלידריות הן תחום מאד דינאמי ולאחרונה צצים כל מיני קונספטים חדשים. החל בגלידה בביסקוויט, ופל בועות, גלידה תאילנדית וגלידת שלג שעשתה עליה מקוריאה, וכלה בגלידריה קלאסית ששמה דגש על איכות הגלידה והטעמים. הטעמים המתוקים תמיד יהיו שם כדי לחגוג מאורע משמח, להתפנק או לנחם לב שבור.

מהי ההשקעה הכספית הנדרשת? ומיהם הספקים?

קיימת דעה רווחת שעל מנת לעשות עסקים טובים נדרשת מידה מסוימת של אגרסיביות ואסרטיביות, שתי תכונות שעלולות להרתיע לא מעט נשים. אך כמו בכל דבר בחיים, יש יותר מדרך אחת להגיע לאותה המטרה. אסרטיביות היא תכונה מצוינת בעולם בכלל ובעולם העסקי בפרט. ככל שיותר נשים יכנסו לתחום, ניתן יהיה לשנות את התדמית המחוספסת של עולם העסקים ולגרום לו להיראות פחות מאיים עבור נשים וכך גם יותר נשים יפנו לאפיק זה.

שעות עבודה והשקעה רבה

ההשקעה הראשונית תכלול את הציוד לגלידות, פרסום ושיווק, שיפוץ ועיצוב המקום מחדש. כדאי מאוד להשקיע בציוד חדש ולא משומש (זה יעניק לכם יתרון באחריות, בהכשרה ובתפעול) שיהיה גם שימושי וגם מעוצב. בתחום הזה רוב הספקים נותנים הכשרה חינם על המוצרים שלהם אם תתחייבו לרכוש מהם (ספקי המכשור עבור הגלידות, ספקי חומרי הגלם, ספקי הכלים החד פעמיים ועוד).

נקודה חשובה: המקפיאים האיכותיים והמעוצבים עבור הגלידות, בדרך כלל מיוצרים באיטליה ועלותם היא כ – 40,000 ₪ ליחידה. חנויות גלידה ותיקות ובעלות ניסיון יעידו שההשקעה שווה כל שקל אך, עסקים מתחילים יעדיפו לשלם שליש מהמחיר ולרכוש מוצר מסין. מן הסתם שאיכות המוצר משפיעה על איכות הגלידה ולכן גם על המחיר. זו הסיבה בגללה עדיך לקנות את הציוד הטוב ביותר בהתאם לאוכלוסייה שמגיעה אליכם לגלידריה.

 

פנו אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות:

דוגמא

הרווח הגולמי שלכם ממכירת גלידה אמריקאית:

מכונה טובה מפיקה בשעה כ- 400 מנות גלידה בגביע (80 ג').

עלות חומרי הגלם – 0.85 ₪

מחיר ללקוח – 5 ₪ (4.3 ₪ ללא מע"מ)

רווח גולמי למנה – 3.45 ₪

יעד המכירות שלכם – 100 יחידות ליום

רווח ברוטו  חודשי אם עמדתם ביעד שהצבתם לעצמכם (100 גלידות ביום) – 9,660 ₪.

מהרווח ברוטו תצטרכו לנכות את שאר ההוצאות: ארנונה, שכירות, חשמל, פרסום, עובדים ועוד, מה שאומר שהרווח הגולמי שלכם יהיה כ – 60% מהרווח ברוטו – כ 6,000 ₪ רווח. בפועל המציאות היא שונה- היעד שלכם אמור להיות בממוצע 60 מנות בשעה.

הרווחיות הגדולה בתחום הגלידות נובעת מהשילובים. גלידה אמריקאית היא אחלה דרך להגדיל את ההכנסות. מוסיפים לזה ופל בלגי או קרפ צרפתי וכמובן גלידה במשקל שהיא המוצר המרכזי ואתם על דרך המלך. בדרך כלל גלידריות מכסות את עלויות ההשקעה תוך שנתיים – כמובן שזה תלוי במיקום של העסק ובשטח שלו.

כדי לגרום לאנשים להיכנס לעסק שלכם, היעזרו בשירותיו של מעסק פנים מסחרי עם ניסיון בגלידריות. הניסיון והידע שלו יעזרו לכם להימנע מטעויות של מתחילים. כמובן שאין חובה להיעזר במעצב פנים אבל אם לא תתכננו את הגלידריה שלכם בצורה מאוד קפדנית עם שימת דגש על דרישות משרד הבריאות, מהר מאוד ההשקעה שלכם תהפוך להוצאה.

זכרו – לא כל קבלן הוא מעצב ולא כל מנהל יודע לתכנן. שמרו 15% מתקציב ההקמה שלכם לשירותי ייעוץ שונים. היועצים יעזרו לכם להשקיע את הכסף שלכם בצורה חכמה ויגרמו לכך שהעסק יתחיל מנקודה טובה יותר.

עלויות ראשוניות

שכירות- השכירות תנוע בין 4,000-15,000 ₪ בחודש. תלוי בגודל העסק ובמיקום שלו.

שיפוץ- שיפוץ ובניה מחדש בהתאם לצרכים לכם יעלו לכם בין 50,000-300,000 ₪.

רישיון עסק- גלידריה חייבת רישיון עסק. העלות היא 8,000-12,000 ₪ בשנה, תלוי במיקום העסק ובגודל שלו.

ציוד- עלות כל הציוד תהיה 150,000-350,000 ₪

פרסום ושיווק- 30,000-50,000 ₪ בשנה הראשונה. סכום זה יכלול שילוט וניהול דף עסקי בפייסבוק ובאינסטגרם (עם קידום ממומן).

מהם השלבים בפתיחת גלידרייה?

איך לפתוח גלידריה

מן הסתם שגם עבור פתיחת גלידריה נדרשים תהליכי רישום והתאגדות בביטוח לאומי וברשויות המס. הדרך הקלה לעשות את התהליך היא להיעזר בשירותיו של רואה חשבון או יועץ מס. החלטתם שאתם נכנסים להיכל העצמאיים? זו זכות שלא ניתנה לכולם, אך ישנן גם השלכות רבות שצריך לקחת בחשבון ולא לזלזל בהן. בעולמם של העצמאים לא קיימים ימי מחלה וימי חופש. ויש משפטים שתצטרכו לשכוח כמו: "אין לי כוח לקום היום, אשלח הודעה שאני לא מרגישה טוב". במציאות החדשה המשכורת לא ממתינה לכם, לא הגעתם – לא הרווחתם. תצטרכו לעבוד פי כמה יותר קשה עבור המשכורת שלכם: לנהל עובדים, להתמודד עם קשיים חדשים כל שבוע ועוד אתגרים שיוצבו בפניכם.

לכן, אני מציעה לכם לעשות כמה ביטוחים כדוגמת: אבדן כושר עבודה, מחלות קשות, פנסיה וביטוח חיים. ההיגיון הוא, לדאוג ליום שחור מאחר ואתם כרגע ברשות עצמכם. נכון, תהיה לכם הכנסה גבוהה יותר, אתם תיהנו ממה שהחיים כעצמאיים מציעים אבל הביטוחים, יוכלו לאפשר לכם לחזור כמה שיותר מהר למסלול במקרה הצורך.

הכשרה

אתם כבעלי העסק חייבים שיהיה לכם ידע בתחום ברמה העסקית וברמה המקצועית, על מנת שתוכלו להדריך את צוות העובדים שלכם. תוכלו למשל לעבוד כשכירים בגלידריה אחרת מספר חודשים, להבין את תהליכי העבודה ולקבל כלים להצלחה ורק אחר כך לפתוח את העסק שלכם.

אף על פי שעולם הגלידריות קורץ לצעירים שכבר חולמים בהקיץ על היום בו יהיו הבעלים המאושר של גלידריה מצליחה. אבל, עולם הגלידות דורש ניהול נכון, מיקוד, הצבת והשגת יעדים ומינוף של העסק. לא כולם ניחנו בכישרונות האלה וזו עוד סיבה לעשות דאבל צ'ק לפני שאתם נכנסים לתהליך.

בחירת מקום

ככל שהמקום שתבחרו יהיה יותר מרכזי, כך תהיה יותר תנועה בסביבתו, באמת?! אנשים יגיעו לכל מקום שהם ירגישו בו נינוחים ושהאווירה זורמת. השילוב של טעמים ושירות טוב מנצח כל מכשול. אם תחליטו למקם את העסק שלכם מחוץ לקניון, תהיה לזה השפעה מכרעת. גלידריות הממוקמות באזורים פתוחים (מחוץ לקניונים) מדווחות על ירידה של 55% במחזור המכירות במהלך החורף, לעומת גלידריות שנמצאות בתוך קניונים שאצלם הירידה במחזור בתקופת החורף היא יותר מתונה ועומדת על 24%.

עיצוב ומיתוג

לשם של העסק יש משמעות. הצעירים של היום מצטלמים עם האוכל ולכן הלוגו שלכם חייב להופיע בכל מקום אפשרי. "מלך הגלידה"- לא בבית ספרנו. השם והעיצוב חייבים להיות שונים ומיוחדים. נסו ליצור קונספט מיוחד לעסק שלכם, שייתן ללקוחות סיבה טובה לצאת מהבית ולהגיע אליכם.

שיווק ופרסום

בעיקר בחום של הקיץ, שוק הגלידות הוא תחרותי מאוד. עיקר העומס הוא בשבתות, חגים והחופש הגדול. הכי חשוב, לא לאכזב אף לקוח!! יש לכם מספיק תחרות אז תישארו הגיוניים עם המחירים שלכם. ראוי לציים שגלידריות כשרות יצליחו יותר בתוך קניונים מאשר במרכזים מסחריים.

רישיון עסק

גלידריה היא עסק שדורש רישיון מסוג 4.2ב', מה שאומר שתצטרכו להגיש בקשה מסודרת לעירייה. הנה כמה דגשים חשובים שחייב לשים לב אליהם כדי להימנע מקנסות והליכים משפטיים מול העירייה.

  • חייב להגיש בקשה לרישיון עסק
  • כדאי להיעזר בשירותי יעוץ רישוי.
  • בדיקת היתכנות- ודאו שהנכס המיועד מתאים לעסק שלכם לפי התב"ע שלו והיתר הבניה. בדיקה קצרה תחסוך לכם המון עלויות כמו: שימוש חורג, היטל השבחה ועוד.
  • נגישות- רשתות מחויבות על פי חוק להנגיש את המקום לבעלי מוגבלויות. אם אתם זכיינים של רשת, שימו לב לזה.
  • תקנות משרד הבריאות- שימו לב שאתם עומדים בתקנים שהציב משרד הבריאות לעסק כמו שלכם.

רשימת ציוד ראשונית

  • מכונת גלידה
  • מקפיא שוכב
  • שוק פריז (עבור הגלידות העליונות בתצוגה)
  • מכונת קרפ צרפתי (עם 2 ראשים)
  • מכשיר וופל בלגי
  • מכונת אייס קפה/ ברד
  • מקפיא לתצוגת גלידות
  • מקפיא עבור המצרכים לפרוזן יוגורט
  • מכשיר פרוזן יוגורט
  • מכשיר לקצפת
  • מכונת גלידה אמריקאית
  • מכונת קפה
  • כל הציוד שלא קשור ישירות לגלידות: שולחנות, כיסאות, מפיונים, דלפק, קופה, מקרר לשתייה קרה ועוד)

לסיכום

עבור יזם מתחיל, גלידריה יכולה להוות עסק ראשון מצוין. על ידי התנסות בניהול עסק וצוות עובדים, תוכלו לדעת אם אתם בנויים לחיי עצמאות או לא. אמנם בהחלט אפשר לפתוח עסק של גלידה אמריקאית ולקצץ מאוד את עלויות ההקמה (150,000 ש"ח), אך כל ההשקעה בפרסום שיווק, בניהול העסק ודחיפתו קדימה הם בדיוק אותו דבר. ההתחלה של כל עסק היא קשה ומי שאומר משהו אחר – משקר! הוא פשוט לא רוצה שתדעו איזה תלאות הוא עבר עד שהוא הגיע למצב שהגלידריה שלו רווחית.

 

תחום הגלידות עדיין פונה בעיקר ליזמים רציניים שמביאים מוצרים מחו"ל כדי לבסס פה תרבות שונה וחדשה של צריכת גלידה. חשוב לדעת שבמידה ואתם רוצים לפתוח גלידה בזיכיון של רשת מסוימת, העלות הראשונית תהיה גבוהה מהרגיל ויכולה להגיע גם לחצי מיליון ש"ח לגלידריה בגול של 100 מ"ר. זכרו שזהו תחום רווחי מאוד, אם שרדת את השנתיים הראשונות – אתם בכיוון הנכון.